Americké akcie v obavách z budoucna klesly o více než procento

29.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. prosince (ČTK) - Americké akcie ve středečním slabém obchodování klesly a jejich indexy ztratily více než jedno procento. Investoři po týdnu výrazného růstu přerušili nákupy a zaměřili se na počátek příštího roku, který nevypadá příliš příznivě, zejména kvůli pokračující dluhové krizi v eurozóně.

Dow Jonesův index klesl v závěru newyorského obchodování o 1,14 procenta na 12.151,41 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 ztratil 1,25 procenta a skončil na 1249,64 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 1,34 procenta na 2589,98 bodu.

Trh zastavil růst už v úterý a vybírá si oddech po předchozím úspěšném týdnu, kdy indexy s pomocí příznivých statistických údajů vzrostly až o téměř čtyři procenta. Index S&P 500 v pátek smazal celoroční ztrátu a přehoupl se do zisku, ve středu se ale vrátil zpět do záporného pásma. Nyní je S&P 500 proti počátku roku nižší o 0,6 procenta, zatímco Dow Jones si připisuje pět procent.

Investoři se vzhledem k nedostatku nových zpráv z americké ekonomiky a firemního sektoru s obavami zaměřují na příští rok. Čeká se pokračování dluhové krize v eurozóně s negativním dopadem na americkou ekonomiku. Tu také zřejmě bude oslabovat ekonomický útlum v Asii.

"Na horizontu jsou určitě znát značné problémy. Při pohledu do příštího roku je vidět více rizik spojených se současnou situací," řekl agentuře Reuters výkonný ředitel firmy Knight Capital Peter Kenny.

Náladu ve středu jen dočasně podpořila úspěšná aukce italských dluhopisů, jejichž výnos výrazně klesl. Negativní vliv měly naopak rostoucí úložky evropských bank na bezpečných účtech u Evropské centrální banky a propad eura na téměř roční minimum pod hranici 1,30 USD.

Evropská měna ve středu oslabila k dolaru na minimum za 11 a půl měsíce a vůči japonskému jenu klesla nejníže za deset let. Oslabovaly ji obavy o zdraví evropského bankovního sektoru, který shromažďuje hotovost a namísto úvěrů ji ukládá na bezpečné účty u ECB, přestože ta mu minulý týden poskytla masivní injekci likvidity.

Kurz eura klesl k dolaru až na 1,2910 USD, nejníže od 10. ledna, a v newyorském závěru oslabil o jedno procento na 1,2934 USD. Od počátku roku euro ztratilo zhruba tři procenta. Vůči japonskému jenu se euro propadlo na 100,70 JPY, minimum od června 2001. Dolar ve snaze investorů uchýlit se do bezpečných a likvidních aktiv výrazně posílil i ke švýcarskému franku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK