Maďarsko zrušilo aukci tříletých dluhopisů, poprvé od 2008

29.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 29. prosince (ČTK) - Maďarsko dnes zrušilo aukci tříletých státních dluhopisů, poprvé od roku 2008, a výnosy u zbývajících dvou skupin dluhopisů, se splatností pět a deset let, se zvýšily. Důvodem jsou obavy, zda si Budapešť zajistí novou dohodu o půjčce s Mezinárodním měnovým fondem. Stát rovněž snížil objem nabízených desetiletých dluhopisů.

Maďarská vláda pod tlakem trhů požádala minulý měsíc MMF a Evropskou unii o poskytnutí záložního úvěru. Mise EU a MMF však v polovině měsíce ukončila v Budapešti neformální jednání a zemi opustila kvůli neshodám ohledně nového zákona, který by mohl podkopat nezávislost centrální banky. To vrhlo stín na novou dohodu.

Maďarská vládní agentura pro správu dluhu AKK snížila svoji původní nabídku desetiletých obligací o tři miliardy forintů (248,3 milionu Kč). V případě pětiletých prodala obligace za deset miliard forintů, jak plánovala. AKK se však rozhodla odmítnout všechny nabídky v aukci tříletých dluhopisů, protože rozpětí nabízených výnosů bylo příliš široké, dodal náměstek ředitele AKK László András Borbély.

Maďarsko naposledy zrušilo aukci obligací v říjnu 2008, kdy země musela kvůli finančním problémům požádat o pomoc MMF a EU. "To byla jiná situace, protože nabízený objem (v aukci 22. října 2008) byl mnohem vyšší, než obdržené nabídky," řekl agentuře Reuters Borbély. Vláda tehdy podle něj nabídla tříleté dluhopisy v objemu 40 miliard forintů, obdržela však objednávky jen na dluhopisy za 16,9 miliardy HUF. Nyní byla nabídka 15 miliard a poptávka na 16,3 miliardy HUF.

Průměrný výnos u desetiletých dluhopisů stoupl na 9,7 procenta z 8,78 procenta při předchozí aukci před čtyřmi týdny. Obchodníci upozorňují, že vývoj aukce ovlivnilo také načasování. Místní trhy jsou na konci roku kvůli prázdninám slabé a mnoho hráčů již uzavřelo pro letošní rok své pozice.

Maďarsko je nyní schopné si zajistit finance pro svoji potřebu na trhu, ale potřebuje dohodu s MMF, aby posílilo důvěru investorů a udrželo si napojení na trhy, protože situace je nejistá i kvůli krizi v eurozóně. Šéf mise MMF Christoph Rosenberg ve středu uvedl, že zatím nepadlo rozhodnutí kdy a zda vůbec MMF oficiální jednání s Maďarskem zahájí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK