Cena zlata klesla nejníže za šest měsíců

29.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. prosince (ČTK) - Cena zlata dnes na trzích pokračovala v poklesu, ztratila více než procento a ocitla se nejníže za šest měsíců. K poklesu přispělo slabší euro a změny pozic fondů před koncem roku. Objem obchodování byl však nízký.

Zlato na promptním trhu oslabilo po 19:10 SEČ o 1,2 procenta na 1536,70 dolaru za troyskou unci (31,1 gramu), když během dne se propadlo až na 1521,94 USD, nejníže od 6. července. Zlato s přestávkami klesá od počátku září, kdy jeho cena vystoupila na rekordní maximum 1920,30 USD. Pod hranici 1600 dolarů se jeho cena propadla před dvěma týdny.

Zlato stejně jako jiné komodity oslabuje růst kurzu dolaru vůči euru, které podkopává pokračující dluhová krize v eurozóně. Euro se během dnešního obchodování propadlo na více než 15měsíční minimum vůči americkému dolaru a desetileté minimum vůči japonskému jenu. Dolů ho tlačí přetrvávající obavy z dluhové krize v eurozóně.

Cena zlata se v poslední době vyvíjela stejným směrem jako rizikovější investice. Akciím se však dnes podařilo po středečním poklesu posílit. Podle investorů k poklesu zlata přispěly technické prodeje a potřeba fondů získat před koncem roku hotovost pro klienty. Pohyby na trhu také zkresluje nízký objem obchodů.

Cena stříbra dnes klesla o 0,3 procenta na 29,96 dolaru za unci. Během dne se cena snížila až na 26,19 dolaru a ocitla se blízko 13měsíčního minima, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK