ČNB: Dluhy domácností v listopadu vzrostly na 1,108 bilionu Kč

30.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí v listopadu vzrostly o 5,3 miliardy korun na 1,108 bilionu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o téměř 58 miliard korun. Vyplývá to z dnešních údajů České národní banky.

Zadluženost podniků v listopadu meziročně vzrostla o více než 51 miliard korun na 962,5 miliardy Kč. Ve srovnání s předchozím měsícem byla vyšší o 6,9 miliardy korun.

Jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí vzrostly proti říjnu o 10,4 miliardy Kč na 1,047 bilionu korun. Meziročně se zvýšily o více než 80 miliard korun.

Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, v listopadu meziročně klesly o více než 21 miliard korun na 330,8 miliardy korun. Ve srovnání s předchozím měsícem naopak rostly, byly vyšší o 463,4 milionu korun.

Růst peněžní zásoby měřený agregátem M2 v listopadu zrychlil na 5,1 procenta z říjnových 4,3 procenta.

Centrální banka poskytuje uvedenou statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK