Euro díky škrtům ve Španělsku posiluje k dolaru

30.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. prosince (ČTK) - Euro poslední obchodní den v letošním roce posiluje vůči dolaru, avšak k jenu se drží blízko nejnižší hodnoty za deset let. Euru částečně pomohly zprávy ze Španělska. Objem obchodování je však nízký, což zvyšuje nestabilitu na trhu. Většina analytiků se domnívá, že euro bude oslabovat i na počátku příštího roku kvůli pokračující dluhové krizi v eurozóně.

V 16:50 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,19 procenta na 1,2984 USD, když ve čtvrtek naopak kleslo až na 1,2858 USD, nejníže za 15 měsíců. Od počátku letošního roku však euro k dolaru ztratilo více než tři procenta. K jenu euro kleslo o 0,46 procenta na 100,14 JPY, během dne se propadlo až na 99,963 JPY. Od počátku roku se kurz eura k jenu snížil o téměř osm procent. Dolar k jenu dnes oslabil o 0,62 procenta na 77,12 JPY.

Španělská vláda dnes oznámila, že hodlá snížit v příštím roce své výdaje o 8,9 miliardy eur (229 miliard Kč), a to napříč všemi ministerstvy, a zvýší daně. Cílem tohoto kroku je snížit rozpočtový deficit a uklidnit trhy. Vláda však rovněž oznámila, že rozpočtový schodek za letošní rok bude vyšší, než se čekalo.

"S ohledem na krizi, kterou jsme viděli, si euro vede relativně dobře, ale tento názor se v příštím roce pravděpodobně změní," uvedl ekonom FXPro Simon Smith. "Obrovská pozornost se věnuje tomu, co se děje v Evropě. Příští rok bude pravděpodobně rokem, kdy představitelé eurozóny buď pošlou region na cestu k větší fiskální integraci nebo uvidíme, že některé zranitelné země budou muset odejít," dodal. Někteří analytici se domnívají, že do konce roku 2012 by euro mohlo klesnout pod 1,20 USD, pokud region nepřijde s komplexní odpovědí na krizi.

Pokles eura vůči jenu dnes podle obchodníků částečně způsobil propad dolaru k jenu vyvolaný technickými faktory.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK