Evropské akcie utrpěly letos nejhlubší pokles za tři roky

30.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. prosince (ČTK) - Západoevropský akciový trh uzavřel poslední den roku mírným růstem. Za celý rok 2011 se ale index hlavních evropských akcií propadl nejvýrazněji od roku 2008. Evropské akcie srazila zejména během léta eskalující dluhová krize v eurozóně a obavy z propadu evropských ekonomik zpět do recese.

Index FTSEurofirst 300 v dnešním závěru stoupl o 0,8 procenta na 1000,53 bodu. Za celý rok ztratil 11,5 procenta, což byl nejhlubší propad od roku 2008.

Nejvíce za rok ztratily akcie evropských bank, jejichž index se propadl o téměř 40 procent. Na banky nejvíce dopadla dluhová krize, odpisy řeckých státních dluhopisů a strach z rozšíření krize do Itálie a Španělska. Obavy z útlumu evropské a globální ekonomiky oslabil sektor surovin o 31 procent a akcie automobilového sektoru ztratily v průměru 25 procent.

"Byl to těžký rok a v prvním čtvrtletí nás zřejmě čeká totéž. Trh bude dál pod tlakem velké nejistoty kolem eurozóny," řekl agentuře Reuters James Buckley z investiční společnosti Baring Asset Management.

Index londýnské burzy FTSE 100, která dnes končila dříve, uzavřel rok poklesem o 5,7 procenta. Německý index DAX se propadl o 15 procent.

hp vju

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK