ČRo pozastavil prodej zámku v Přerově nad Labem

06.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. ledna (ČTK) - Český rozhlas (ČRo) pozastavil prodej zámku v Přerově nad Labem. Vedle zájemce o budovu, kterým je redaktor České televize před rokem 1989 Martin Švehla, bude jednat i se zástupci Středočeského kraje. ČTK to dnes sdělil Jakub Čížek z oddělení komunikace ČRo, podle kterého nebude ČRo k této záležitosti poskytovat další informace. Středočeské hejtmanství o zámek už dříve projevilo zájem.

Generální ředitel ČRo Peter Duhan informoval Radu ČRo na jejím čtvrtečním jednání, že o prodeji zámku jedná s více zájemci, uvedl mluvčí rady Tomáš Ratiborský. Rada podle něj nyní čeká, že jí vedení rozhlasu předloží finální smlouvu o prodeji s vybraným uchazečem. Vyjednávání se zájemci je v kompetenci vedení ČRo, řekl Ratiborský.

Švehla ve středu uvedl, že zámek chce koupit za cenu jen o něco málo nižší než 20 milionů korun. Kupní cenu údajně navrhl rozhlas, on na ni přistoupil. Dodal, že památku nekupuje on, ale jeho manželka, kterou při jednáních zastupuje. Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD) proti tomu s odvoláním na důvěryhodné zdroje tvrdí, že Švehla za zámek nabídl 16,5 milionu korun. Asociace také vyzvala Radu ČRo, aby neschvalovala smlouvu o prodeji zámku Švehlovi; prosazuje převedení stavby do majetku Středočeského kraje.

ČRO chce zámek prodat, protože je nevyužívaný a jeho údržba je příliš nákladná. Podle ASORKD protestují proti prodeji zámku Švehlovi občané Přerova nad Labem i obecní úřad. Obávají se o budoucnost památky, protože Švehla prý nepředstavil konkrétní projekt na využití zámku ani neprokázal potřebnou solventnost k jeho provozování. Švehla ale tvrdí, že své plány v obci prezentoval. Na zámku chce pořádat kulturní akce. Zároveň prý počítá s investicemi do památky. Jejich výši však neupřesnil.

Československý rozhlas získal zámek v Přerově nad Labem v roce 1982 od Náboženské obce Církve československé-husitské výměnou za jiný svůj majetek. Záměr prodat zámek, do kterého ČRo investoval 20 milionů korun, má rozhlas od roku 2006.

Přerovský zámek byl vybudován koncem 14. století na místě gotické vodní tvrze a sloužil jako správní sídlo břevnovského kláštera. V 60. letech 16. století byl přestavěn do renesanční podoby. Uvnitř zámku jsou zachovány gotické a renesanční prvky a renesanční krby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK