Fórum v Davosu bude ve znamení krize eura a hnutí Okupujte

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Davos 25. ledna (ČTK) - Zasedání Světového ekonomického fóra, které dnes začne ve švýcarském Davosu, se bude odehrávat pod dojmem dluhové krize a hrozícího ekonomického poklesu v Evropě. Pravidelné setkání špiček byznysu a politiky letos okoření fenomén globálního hnutí Okupujte (Occupy), které bude protestovat proti kapitalismu a nerovnosti v táboře iglú postavených u davoského nádraží, těsně za bezpečnostními kordónem obklopujícím dějiště fóra.

Fórum tento měsíc ve zprávě o globálních rizicích dalo najevo, že si je vědomo "ducha doby", který se projevil kritikou nerovnosti a kapitalismu. Zpráva fóra upozornila, že zvýšený odpor části mladé generace vůči nerovnosti ohrožuje globalizaci a světový růst. Zakladatel fóra Klaus Schwab lidi z davoských iglú pozval k diskusím o tom, "jak napravit kapitalismus".

Do Davosu přijede 2600 politických činitelů, firemních šéfů a dalších hodnostářů. Letošní ročník otevře německá kancléřka Angela Merkelová. Mezi hlavními řečníky budou dále ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová, americký ministr financí Timothy Geithner, generální tajemník OSN Pan Ki-mun a generální tajemník Ligy arabských států Nabíl Arabí. Mezi novými účastníky fóra budou zástupci "arabského jara" z Tunisku, Libye a Egypta. Za ČR se zúčastní hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK