Japonské akcie díky vývozcům na novém maximu za tři měsíce

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. ledna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes zrychlil růst a jeho hlavní index se po vzestupu o více než jedno procento vyhoupl na nové maximum za tři měsíce. Vzhůru táhly tokijskou burzu akcie vývozců, které podpořil slabší kurz japonského jenu.

Index Nikkei 225 v závěru tokijského obchodování stoupl o 1,1 procenta na 8883,69 bodu. Širší index Topix vzrostl o 1,3 procenta na 767,40 bodu.

Akcie vývozců díky poklesu jenu výrazně oživily z předešlých ztrát a růst vedly akcie automobilek a výrobců elektroniky. O zhruba tři procenta vzrostly akcie Toyoty, Hondy a Nissanu a podobným tempem posílily kurzy společností Sony a Panasonic.

Trh se odpoutal od obav z bankrotu Řecka a zaměřil se na dnešní výsledek zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed). "To, že jednání o řeckém dluhu provázejí turbulence, není nic nového. Investoři to sice sledují s určitou opatrností, jejich nálada se ale zlepšuje a všeobecně vládne názor, že se nakonec dohodnou," řekl agentuře Reuters k jednáním Řecka se soukromými věřiteli o seškrtání dluhu Horiičí Niši z makléřské společnosti SMBC Nikko Securities.

Na asijském devizovém trhu dosáhl jen vůči dolaru na měsíční minimum. Obchodníky k tomu přiměla zpráva, podle níž Japonsko loni zaznamenalo první obchodní deficit za více než 30 let. Trend poklesu jenu se zrychlil, když krátkodobí investoři začali likvidovat dlouhé pozice, v nichž sázeli na další růst jenu.

Dolar k jenu posílil v Tokiu až na 77,98 JPY z úterního závěru v New Yorku na 77,72 JPY a dosáhl nejvyšší úrovně od konce prosince. Euro vůči jenu posílilo na čtyřtýdenní maximum 101,56 JPY z úterních 101,23 JPY a dál se vzdálilo od 11letého minima 97,04 JPY z 16. ledna. Dolar k euru zůstal beze změny na 1,3024 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK