Podnikatelská nálada v Německu vzrostla třetí měsíc za sebou

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. ledna (ČTK) - Důvěra německých podnikatelů se v lednu zlepšovala třetí měsíc za sebou. Index podnikatelského klimatu, který dnes vydal mnichovský ekonomický ústav Ifo, vzrostl o jeden bod na 108,3 bodu. Zpráva potvrdila, že největší evropské ekonomice se zatím daří procházet dluhovou krizí eurozóny bez zásadnějších potíží.

Index Ifo začal růst v listopadu, kdy přerušil čtyřměsíční sérii zhoršování, a v dalších dvou měsících se tempo jeho růstu zrychlovalo. Analytici dotázaní agenturou Reuters čekali, že za prosinec ukazatel stoupne je na 107,5 bodu. Index, založený na průzkumu u zhruba 7000 německých firem, je stále více než čtyři body pod úrovní loňského ledna.

Index současné situace pro podnikání klesl o 0,4 bodu na 116,3 bodu. Rúst však zařídila optimistická očekávání, jejichž indikátor vzrostl na 100,9 bodu z prosincových 98,6 bodu. Nálada se výrazně zlepšila v průmyslovém sektoru, stavebnictví a službách, klesla naopak v malo a velkoobchodě.

"Dnešní index Ifo ukázal, že německá ekonomika si na konci roku udělala jen krátkou zastávku a nyní směřuje opět k růstu," řekl k údajům ekonom ING Bank Carsten Brzeski. Hrubý domácí produkt Německa v posledním čtvrtletí v meziročním srovnání klesl a přerušil dva roky silného růstu.

Německá vláda minulý týden snížila odhad růstu ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta a Mezinárodní měnový fond v úterý předpověděl pouhých 0,3 procenta po loňském vzestupu o tři procenta. Kvůli dluhové krizi eurozóny a slabosti globální poptávky utrpí podle MMF celá eurozóna letos pokles o půl procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK