Čtvrtletní zisk Ericssonu klesl o dvě třetiny

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 25. ledna (ČTK) - Čistý zisk švédského výrobce telekomunikačních zařízení Ericsson se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně propadl o dvě třetiny na 1,5 miliardy švédských korun (4,3 miliardy Kč). Uvedla to dnes firma na svých internetových stránkách. Akcie společnosti po zveřejnění výsledků oslabily o 15 procent.

Ericsson je světovou jedničkou v dodávkách a modernizaci mobilní síťové infrastruktury. Poptávka po produktech společnosti byla zasažena zpomalením světové ekonomiky. Firma předpokládá, že operátoři budou omezovat výdaje i v příštích měsících kvůli nejistotě ohledně dalšího hospodářského vývoje.

"Je těžké najít (na této výsledkové zprávě) něco pozitivního," řekl agentuře Reuters analytik Robert Jakobsen ze společnosti Jyske Bank. "Je to mnohem horší, než se očekávalo," dodal.

Čtvrtletní Tržby Ericssonu stouply o procento na 63,7 miliardy švédských korun. Zaostaly tak za očekáváním analytiků, kteří je odhadovali na 67,2 miliardy. "V krátkém období očekáváme, že operátoři budou na své výdaje i nadále opatrní. Odráží to faktory, jako je makroekonomická a politická nejistota," uvedl generální ředitel Ericssonu Hans Vestberg.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK