Koruna dopoledne zpevnila vůči euru i dolaru

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne posilovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:35 si k euru proti úterku polepšila o čtyři haléře na 25,31 Kč/EUR. Vůči dolaru stála na 19,45 Kč/USD a byla tak o osm haléřů silnější, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka byl trh ovlivněn lepším vztahem k riziku ve světě, zprávy z domova do obchodování nezasahovaly. "V rámci regionu je mírně silnější rovněž maďarský forint, kterému navíc pomáhá naděje na rychlejší získání úvěru od mezinárodních institucí. Polský zlotý naproti tomu po pozitivním úvodu začal ztrácet," dodal.

Euro se kolem 10:35 obchodovalo na 1,3017 USD/EUR. Vlk míní, že euru pomohly opět vzhůru firemní zprávy, dopoledne přišla lepší čísla z Německa. Dobrou zprávou pro evropskou měnu je německý index podnikatelského klimatu Ifo, který vzrostl více, než se čekalo, doplnil analytik.

Martin Prokop z Next Finance poznamenal, že pro vývoj eura vůči dolaru bude odpoledne stěžejní tisková konference americké centrální banky (Fed). "Nejzajímavější částí bude zveřejnění předpokládané trajektorie sazeb a samozřejmě i hodnocení ekonomického vývoje, poté co se čísla ze zámoří zlepšila," podotkl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK