Akcie v USA mírně oslabují, Nasdaq byl díky akciím Apple v zisku

25.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. ledna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování mírným poklesem, za kterým byla podle analytiků opět nervozita z vývoje v Řecku. Země se pořád ještě se soukromými věřiteli nedohodla na podmínkách výměny dluhopisů, což je základní předpoklad k tomu, aby mohla čerpat druhý záchranný úvěr. Zisky si ale držel index Nasdaq, jemuž pomohl silný růst akcií Apple.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.628 bodů, a proti předchozímu závěru tak vykazoval pokles asi o 0,4 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel 0,2 procenta na 1312 bodů, naopak index Nasdaq měl k dobru 0,6 procenta a nacházel se blízko 2803 bodů.

Apple v úterý po skončení obchodování oznámil výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí, které vysoko překonaly odhady analytiků. Dopoledne tak akcie firmy přidávaly až deset procent, později ale zisky zmírnily asi na 6,5 procenta. Pohybovaly se tak blízko 447 dolarů. Během dne vystoupily na nový rekord nad 454 USD.

Solidní výsledky předvedla i společnost Boeing, horší byl ale výhled na letošní rok. Akcie proto spadly o více než tři procenta. Mírně za odhady analytiků se svými výsledky zaostaly firmy United Technologies či Rockwell Automation, jejichž akcie se také vydaly dolů.

Trh sledoval i zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), který posuzoval úrokové sazby. Mnohem větší pozornost se ale věnuje vystoupení šéfa Fedu Bena Bernankeho, který by měl vůbec poprvé aplikovat nový přístup a nastínit, jak by se mohly úrokové sazby vyvíjet v nejbližší době.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK