Výstavba mrakodrapu AZ Tower v Brně stojí kvůli mrazům

03.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 3. února (ČTK) - Výstavba budoucí nejvyšší budovy Česka, kterou se má stát brněnský AZ Tower, se zastavila. Důvodem jsou velké mrazy. Dělníci museli přerušit veškeré práce. Skelet budovy se zatím vyšplhal do 11 nadzemních pater, řekl dnes ČTK Petr Teplý ze společnosti Properity.

Podle něj práce na prvním brněnském mrakodrapu stojí od středy, kdy teploty klesly pod minus deset stupňů Celsia. "Abychom mohli dál pracovat, musí se teploty zvýšit. Harmonogram výstavby to ale nezasáhne," uvedl Teplý. Dosavadní průběh zimy stavbařům spíše nahrával. "Stále platí, že do konce října chceme mít skelet budovy kompletně hotový. Mrazy posledních dnů nepřinesou nějaké významné narušení našeho harmonogramu. Dosud byla pro nás zima příznivá a pracovali jsme bez odstávek," uvedl Teplý.

Mráz přerušil některé stavební práce i na budově, kterou v těsném sousedství AZ Toweru staví developer CTP. Hrubou stavbu budovy firma dokončila loni v létě. Letos v lednu do ní nainstalovala výtahy. "Máme nejrychlejší výtah v celé České republice, na vrcholu 85metrové budovy se dostane za pár sekund," řekl ČTK ředitel CTP Remon Vos.

Dělníci nyní kvůli mrazům museli zastavit některé zdící práce uvnitř stavby. "Zastavili jsme veškeré mokré procesy. Ty procesy, které musí být bezpodmínečně hotové, se provádějí za přítomnosti lokálních topidel. V objektu se temperuje, tedy stále pracujeme. Taktéž venku se provádějí práce, dláždíme chodníky," uvedl projektový manažer CTP Karel Smejkal. První nájemci se do budovy mají nastěhovat v dubnu. Mezi jinými půjde o společnost Honeywell.

O pozici největší budovy ve městě stavba CTP přijde v druhé polovině letošního roku. Brněnský AZ Tower, který ji překoná a má se svými 111 metry vyrůst v největší stavbu České republiky, je už téměř z poloviny pronajatý. Roste i do výšky tempem jednoho patra za dva týdny. Výstavba stála zatím kolem 200 milionů korun. Zkolaudována má být v polovině roku 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK