Automobilce PSA Peugeot Citroën klesl loni zisk o téměř polovinu

15.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 15. února (ČTK) - Francouzské automobilce PSA Peugeot Citroën klesl v loňském roce čistý zisk o téměř polovinu na 588 milionů eur (14,8 miliardy Kč). Automobilová divize pak vykázala provozní ztrátu 439 milionů eur kvůli nákladům na restrukturalizaci, které překonaly i zvýšení příjmů. PSA je druhým největším výrobcem aut v Evropě.

Firma kromě výroby aut má rovněž logistickou a finanční divizi a divizi výroby automobilových součástek. Provozní zisk skupiny klesl o 27 procent na 1,32 miliardy eur. Tržby se zvýšily o 6,9 procenta na 59,91 miliardy eur. Již dříve automobilka uvedla, že její prodej loni klesl o 1,5 procenta na 3,5 milionu vozů, protože slabá poptávka v Evropě převážila nad růstem na rozvíjejících se trzích.

PSA neposkytla výhled zisku na letošní rok. Pouze uvedla, že i nadále očekává v Evropě obtížné podmínky a prodej ve Francii by měl klesnout o deset procent. Evropa se na celkovém prodeji skupiny podílí více než polovinou. Firma rovněž slíbila další úspory a prodej majetku, mimo jiné chce prodat dopravní a logistickou skupinu Gefco.

Gefco přepravuje nové vozy mezi výrobními a montážními závody a distributory. Její služby využívají i konkurenční automobilky. Provozní zisk divize se loni zvýšil o 13 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK