Zastupitelé Prahy 8 schválili seznam domů pro privatizaci

22.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Zastupitelé Prahy 8 schválili seznam domů, které plánuje radnice zařadit do další fáze privatizace. Schválili také pravidla pro jejich prodej. Praha 8 chce prodat asi 1650 bytů v Karlíně a Libni a dalších asi 300 bytů v Kobylisích a Bohnicích. Za metr čtvereční lidé zaplatí průměrně 15.000 až 20.000 korun. Městská část očekává výnos zhruba dvě miliardy korun. Privatizaci některých bytů dosud blokovala půjčka na opravy po povodni v roce 2002.

V minulých letech Praha 8 privatizovala byty především v Kobylisích, Bohnicích, Čimicích a Ďáblicích. Byty v Karlíně a Libni nemohla nájemníkům prodat kvůli tomu, že si na jejich opravu půjčila po povodních v roce 2002 od Evropské investiční banky. Radnice se ale rozhodla, že úvěr předčasně splatí. S prodejem musí souhlasit ještě zastupitelstvo hlavního města, které by o tom mohlo jednat v březnu.

Oproti předchozím prodejům si chce městská část podle místostarosty Ondřeje Grose (ODS) ponechat nebytové prostory v jednotlivých bytových domech tak, aby mohla ovlivňovat, jaké obchody a provozovny v prostorách budou. Chce mít také příjem z pronájmu těchto míst.

Prodávat se budou domy s deseti a více nájemníky. Do privatizace v Karlíně vybrala Praha 8 například domy v ulicích Sokolovská, Pobřežní, Thámova, Pernerova, Vítkova, Křižíkova a Březinova, v Libni se můžou těšit někteří nájemníci z ulic Na Rokytce, U Libeňského pivovaru a Pivovarnická. V případě Kobylis se jedná o dva domy v Rajmonově a Burešově ulici, v Bohnicích pak tři domy v Čimické ulici.

Prodeje by mohly podle Grose začít v první polovině letošního roku. Radnice byty prodá bytovým družstvům, které si nájemníci založí. Se záměrem přitom musí souhlasit většina obyvatel domu. Radnice se ale neobává, že by některé domy neprodala.

Část výnosů z privatizace chce radnice uložit ve finančních ústavech, část chce použít na menší investice. Za peníze chce například obnovit koupaliště Ládví, opravit Elsnicovo náměstí, park u Palmovky a některé chodníky, hřiště a sportoviště.

Po dokončení privatizace si radnice ponechá asi 1700 až 1800 především malometrážních bytů, které se nacházejí například v Kobylisích, Střížkově a u stanice metra Ládví. Tyto byty Praha 8 nabízí například seniorům, kteří u soukromých majitelů nezvládnou platit nájemné.

Při minulé privatizaci městská část vydělala asi 2,4 miliardy korun, z toho zhruba 1,14 miliardy chce nyní použít na výstavbu nové radnice na Palmovce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK