Spolkový sněm schválil druhý úvěrový balík pro Řecko

27.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. února (ČTK) - Spolkový sněm, dolní komora německého parlamentu, dnes schválil druhý úvěrový balík pro Řecko, který má silně zadluženou zemi pomoci zachránit před neřízeným bankrotem. S touto úvěrovou pomocí ve výši 130 miliard eur (zhruba 3,25 bilionu Kč) před týdnem souhlasili ministři financí eurozóny.

Němečtí poslanci úvěrovou pomoc schválili drtivou většinou, kromě vládních křesťanských demokratů (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) jej podle očekávání podpořili i opoziční sociální demokraté (SPD) a Zelení. Úvěrový balík podpořilo 496 poslanců, 90 se vyslovilo proti a pět se jich zdrželo. Proti hlasovali poslanci krajně levicové strany Levice.

Kancléřka Angela Merkelová před hlasováním vyzvala německé zákonodárce, aby balík podpořili, i když také zdůraznila, že neexistuje "stoprocentní záruka úspěchu".

O víkendu se postaral o rozruch německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich, jenž jako první z ministrů německé vlády naznačil, že Řecko by udělalo lépe, kdyby opustilo eurozónu.

Podle kancléřky je nezbytné, aby rovněž Mezinárodní měnový fond (MMF) nadále významně přispíval k záchraně Řecka.

Řecko od května 2010 čerpá mezinárodní finanční pomoc v sumě 110 miliard eur. Tato částka ale na záchranu zadlužené země před bankrotem nestačila, proto se mezinárodní věřitelé dohodli na druhém úvěrovém programu. Ten je doprovázen odpuštěním většiny řeckých dluhů soukromými investory, podmínkou pro čerpání úvěrů jsou úspory a hospodářské reformy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK