Jihostroj zvýšil export, vyváží 60 procent z obratu společnosti

28.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Velešín (Českokrumlovsko) 28. února (ČTK) - Výrobce hydraulických a leteckých přístrojů - velešínský Jihostroj loni meziročně zvýšil export o 23 procent, ten tak v roce 2011 představoval 60 procent z obratu společnosti. Hlavním teritoriem pro výrobky Jihostroje je již několik let průmyslový trh USA, řekl dnes ČTK ředitel pro strategii a marketing společnosti Jan Tůma. Letos plánuje Jihostroj nárůst exportu o dalších 25 procent, na hodnotu přes 330 milionů korun.

"Jihostroj je již řadu let výrazně exportní firmou, svou strategii růstu založil na rozvoji exportních projektů s vysokou přidanou hodnotou, a to pro nejnáročnější trhy. Z hlavního výrobního programu - hydrauliky - bylo vyvezeno 68 procent produkce," uvedl ředitel.

Zejména nyní, v očekávání problémů na trhu EU, se firmě podle něj osvědčuje zvolená strategie exportních aktivit zaměřených do více oblastí. Hlavním teritoriem pro výrobky Jihostroje je již několik let průmyslový trh USA - a to jak pro hydraulické, tak letecké výrobky. Tento trh měl loni 56procentní podíl na celkovém exportu společnosti, naopak EU, kde jsou největšími odběrateli zákazníci z Německa, jen pětatřicetiprocentní.

Před třemi lety Jihostroj zahájil nové aktivity také na trhu Ruské federace, a to v hydraulickém oboru. "Dosahované výsledky jsou pozitivní - export do Ruska vykazuje rychlý nárůst. V letošním roce je předpokládán obchod v hodnotě jednoho milionu eur, v průběhu dalších tří až čtyř let pak s dosažením ročních objemů pět až deset milionů eur," uvedl ředitel.

Jihostroj se loni zúčastnil několika odborných veletrhů, akcí organizovaných ministerstvem průmyslu a obchodu a hospodářskými komorami. Konkurenceschopnost společnosti je podpořena trvalými investicemi do výrobního zařízení a do vývoje nových produktů. Loni společnost investovala do nových strojů a zařízení zhruba 60 milionů korun.

Firma působí dlouhodobě na průmyslovém trhu výrobců letadel, automobilů, zemědělských strojů a další mobilní techniky. K základním výrobním řadám patří systémy palivové regulace leteckých motorů, systémy regulace vrtulí, drakové přístroje a příslušenství či servoventily. Z oboru hydrauliky pak na trh dodává třeba zubové hydrogenerátory, hydromotory, posilovače servořízení, hydraulické válce, děliče průtoku, nádrže pro obvody servořízení s filtrem, hydraulické agregáty či obvody zvedání kabiny nákladních automobilů.

Loni Jihostroji stouply tržby za prodej vlastních výrobků a služeb na 473 milionů korun, zisk pak čtyřnásobně - na 30 milionů korun.

Historie společnosti sahá do roku 1919, kdy byla ve Velešíně založena firma JEVAN s elektrotechnickou a strojnickou výrobou. Od roku 1936 pod názvem Jikov zahájila výrobu v leteckém a automobilovém oboru. Po válce byla znárodněna. Po reorganizacích vznikl v roce 1953 n.p. Jihočeské strojírny Velešín (Jihostroj). V roce 1992 byl podnik privatizován. Základní kapitál činí 1,2 miliardy korun, majoritním vlastníkem je předseda představenstva Jiří Gerle.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK