Dolar posílil díky projevu šéfa Fedu a údajům o ekonomice

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dolar dnes posílil vůči euru i japonskému jenu poté, co šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke ve svém projevu naznačil, že se v blízkém období nechystá k dalšímu uvolňování měnové politiky. K růstu dolaru přispěly rovněž překvapivě příznivé údaje o americké ekonomice.

 

Jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,8 procenta na 1,3357 USD. Vůči japonskému jenu se kurz dolaru zvýšil o 0,8 procenta na 81,10 JPY, napsala agentura Reuters.

Bernanke ve svém pravidelném pololetním projevu ve Sněmovně reprezentantů mimo jiné ocenil, že míra nezaměstnanosti v USA, která je nyní 8,3 procenta, klesá rychleji, než Fed očekával. "(Projev) potvrzuje skutečnost, že Fed se nachází ve vyčkávacím režimu," uvedl analytik Sean Incremona ze společnosti 4Cast.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že ekonomika Spojených států v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla o tři procenta, tedy nejprudším tempem od poloviny roku 2010. Opravilo tak svůj odhad z konce minulého měsíce, podle kterého činil hospodářský růst pouze 2,8 procenta. Analytici předpokládali, že tento odhad zůstane beze změny.

Evropská centrální banka (ECB) dnes nabídla komerčním bankám neomezený objem levných tříletých úvěrů, aby zmírnila negativní dopady dluhové krize v eurozóně. Nabídku využilo 800 finančních institucí, které celkově požádaly o téměř 530 miliard eur (13,2 bilionu Kč). Levné úvěry od ECB podle analytiků sice zmírnily některé bezprostřední obavy ohledně dluhové krize, neovlivnily však pochybnosti ohledně dlouhodobých vyhlídek eurozóny.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK