EK: Google nechrání soukromí v souladu s unijními zákony

01.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nová pravidla ochrany soukromí, která se chystá zavést americká společnost Google, jsou podle evropských úřadů na ochranu osobních údajů v rozporu s unijními zákony. Řekla to komisařka Evropské unie pro spravedlnost, základní práva a občanství Viviane Redingová. Proti novým pravidlům už se ohradil francouzský úřad CNIL, který americkou firmu informoval, že bude dopady zkoumat na celoevropské úrovni.

"Jsme přesvědčeni, že naše zjednodušená a transparentní pravidla ochrany osobních údajů jsou v souladu se všemi evropskými zásadami a právními předpisy na ochranu osobních údajů. Obsahují všechny informace vyžadované ustanovením Článků 10 a 11 směrnice a další dodatečné informace. Zjednodušené zásady se také řídí pokyny, které byly vydané podle Článku 29 Pracovní Skupiny v roce 2004," ohradil se Google.

 

 Redingová v rozhlasové stanici BBC řekla, že úřady v jednotlivých evropských zemích požádaly úřad z Francie, aby nová pravidla analyzoval. "A došly k závěru, že mají vážné obavy, že ta pravidla nejsou v souladu s evropským právem, a že nejsou aplikována pravidla transparentnosti," řekla.

 

Google v lednu oznámil, že zjednodušuje pravidla ochrany soukromí. Hodlá sjednotit asi 60 různých směrnic do jedné, která se bude vztahovat na všechny služby, které nabízí. Týkat se to bude například služby YouTube, e-mailového účtu Gmail i sociální sítě Google+. Uživatelé přitom nemají možnost nová pravidla odmítnout, pokud chtějí služby Google nadále používat.

"Dne 24. ledna jsme oznámili, že naše zásady ochrany osobních údajů zjednodušujeme. V rámci toho jsme 60 zásad pro jednotlivé služby sloučili do jednoho dokumentu. Dnes tedy máme jeden komplexní dokument,  který definuje naše zásady ochrany osobních údajů pro většinu našich služeb, jako například Android, Blogger, Google+ nebo YouTube. V některých případech jsme zachovali sdělení specifická pro dané produkty a nezanášeli je do hlavních zásad ochrany osobních údajů. Týká se to služeb, které jsou regulovány zákony o ochraně osobních údajů specifickými pro daný obor (např. Google Wallet) nebo služeb, u kterých jsme chtěli vysvětlit naše postupy v oblasti ochrany osobních údajů specifické pro tyto služby trochu podrobněji (např. prohlížeč Chrome)," píše Google. 

 K nemožnosti odmítnutí Google uvádí:

  •     - V případě personalizovaných služeb musí mít každá společnost na světě zásady ochrany soukromí, odmítnout je není nikde možné. Jako všechny ostatní společnosti, i my jsme dlouho pracovali na tom, aby byly jednotné, jednoduché a srozumitelné.
  •    -  Pro uživatele se v rámci nastavení jejich soukromí nic nemění. Propojení jednotlivých služeb pro účely vzájemné synergie není žádnou novinkou (Gmail, Kalendář, Kontakty a pod), naopak spolupráce mezi nimi ve prospěch uživatele je naší veřejně komunikovanou snahou.
  •   -   Pokud uživatel nechce, nemusí svá data poskytovat, protože má k dispozici množství služeb, které může používat bez toho, aniž by se do nich musel přihlásit jako je například Vyhledávač Google, Chrome, YouTube, Překladač, Mapy Google, Google Earth atd.

 

Na dotaz, v čem konkrétně nová pravidla ochrany soukromí, s nimiž Google přichází, porušují unijní právo, Redingová odpověděla: "V mnoha ohledech. Jedním z nich je, že to nikdo nekonzultoval. Není to v souladu s pravidly transparentnosti a znamená to využití osobních údajů soukromých osob, aby ta data byla předávána třetím stranám. S tím však uživatelé nevyslovili souhlas," řekla.

Reakce Googlu byla následující: "Důvěra uživatelů je pro Google velmi důležitá, proto také Google poskytuje uživatelům silnou ochranu bezpečnosti, transparentnosti a kontroly. Google bez souhlasu uživatele v žádném případě nepředává a nesdílí osobní údaje s třetí stranou (jedinou výjimkou je soudní příkaz, který musí respektovat každý subjekt). Je zcela bezpředmětné ve změně hledat něco jiného než to, že jejím hlavním cílem je zjednodušení zásad ochrany osobních údajů. Zatímco došlo ke zjednodušení zásad, v žádném případě se nemění současné uživatelské nastavení ochrany soukromí."

Google je zároveň směrem ke svým uživatelům maximálně transparentní v tom, jaké údaje shromažďuje a jakým způsobem jich využívá, což uvádí na svých webových stránkách www.google.cz/policies.

 

Google už dříve na svůj blog umístil zprávu, ve které svou novou politiku ochrany soukromí obhajuje. Vedly ho k tomu právě četné komentáře. "Naše politika ochrany soukromí je teď mnohem srozumitelnější," poznamenal Google. "Zahrnuli jsme klíčové součásti z více než 60 oznámení k jednotlivým produktům do hlavního textu Google Privacy Policy," uvedl na svém blogu podnik.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK