HN: Kalousek chce zvýšit daně za energie pro domácnosti

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zvýšením daní u elektřiny, plynu a částečně i uhlí a topných olejů v příštích dvou letech má státní rozpočet získat 6,2 až miliardy korun. Je to jeden z návrhu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), kterými chce pomoci rozpočtu na krizové roky 2013 a 2014. Největší dopad má mít na domácnosti zdražení plynu, píšou dnešní Hospodářské noviny (HN).

 

"Vše se ale teprve připravuje, nejedná se o finální čísla," řekl HN mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Zdůraznil, že se na jednotlivých bodech musí shodnout koalice. To může představovat problém, zdražování se nelíbí hlavně Věcem veřejným.

Zdražení plynu by se dotklo 1,5 milionu domácností, které by tak zaplatily více o několik stovek ročně. Ministerstvo totiž uvažuje o zrušení výjimky, podle které platí spotřební daň 30,60 Kč na megawatthodinu jen velkoodběratelé, ačkoli domácnosti ne. Pokud bude pravidlo platit i pro ně, rozpočtu by to mělo vynést až 900 milionů Kč ročně.

"Pokud bude daň stejná jako u velkoodběru, zdražení bude v řádu stokorun ročně. Například majitel rodinného domu, který plynem topí a využívá ho i k vaření a ohřevu teplé vody, si ročně připlatí 600 až 700 korun," řekl deníku mluvčí společnosti RWE Martin Chalupský.

Sjednocení daně pro velkoodběratele i domácnosti žádají teplárny. "Současná situace je absurdní. Vždyť teplárny dodávají teplo právě domácnostem. Oproti lidem, kteří mají vlastní kotel, jsou tak ostatní znevýhodněni," řekl HN ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

Plynaři jsou ale proti. "Ta výjimka tam byla proto, aby se topilo ekologicky šetrným plynem. Když plyn příliš zdraží, lidé se začnou odpojovat a začnou opět pálit odpadky a uhlí," řekl deníku prezident České plynárenské unie Oldřich Petržilka. V tom případě podle něj hrozí i zdražení distribučních služeb.

Pro úspory v dalších letech předložil v pondělí Kalousek několik variant. Ministři se shodli na návrhu zvýšení DPH nebo omezení růstu důchodů společně se zvýšením daní bohatým. Opatření souvisí s tím, že v roce 2013 bude podle ministerstva financí kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy Kč a v roce 2014 již 84,4 miliardy Kč. Pro rok 2013 počítá MF se schodkem rozpočtu 100 miliard korun a v roce 2014 s deficitem 70 miliard korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK