Ceny ropy díky nadějím ohledně Řecka dál rostou

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. března (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál rostly, severomořská ropa Brent se vyhoupla nad 125 dolarů za barel. Ropný trh podporují naděje na to, že se Řecku podaří získat dost investorů k výměně dluhopisů a vyhne se díky tomu bankrotu.

Cena ropy Brent kolem 16:30 SEČ získávala necelý dolar a byla na zhruba 125 dolarech za barel. Během dne vystoupila až na 125,70 dolaru, a přiblížila se tak k maximu nad 128 dolary z minulého týdne, kdy se vyhoupla nejvýše od července 2008. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu posílila o několik centů na 106,20 USD.

Řecko před večerní uzávěrkou přihlášek získalo do výměny dluhopisů přes 60 procent určených obligací a blíží se ke klíčové dvoutřetinové hranici. Seškrtání dluhů formou výměny dosavadních dluhopisů za nové je pro Řecko podmínkou získání druhého mezinárodního úvěru, který zabrání chaotickému bankrotu země.

K růstu ropy přispěl slabší dolar, jehož index ke koši měn dnes oslabil o 0,5 procenta. Nižší kurz dolaru zvýhodňuje nákupy dolarových komodit kupujícím s jinými měnami.

Investoři nadále pozorně sledují vývoj kolem sporu o íránský jaderný program, jehož eskalace byla minulý týden příčinou prudkého vzestupu ropných cen. V pondělí ceny díky nadějím na zmírnění krize výrazně klesly.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 124,99 124,12 New York - Nymex WTI duben 106,20 106,15

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK