Šéf EP: Dohoda o dluhopisech umožní obnovit stabilitu eurozóny

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Paříž 9. března (zpravodaj ČTK) - Dohoda o výměně řeckých dluhopisů je zásadním krokem k obnovení stability eurozóny a nezbytnou podmínkou pro získání záchranného balíku půjček ve výši 130 miliard eur. V reakci na dohodu o výměně řeckých státních dluhopisů to dnes řekl šéf Evropského parlamentu Martin Schulz.

Připomněl také, že seškrtání řeckých dluhů soukromými investory je nezbytnou podmínkou pro definitivní schválení druhého záchranného balíku pro Řecko. Na něm se sice už předběžně a podmíněně eurozóna shodla, ale až dnes by o něm měli na telekonferenci v reakci na dohodu Atén s privátními věřiteli rozhodnout ministři financí zemí EU platících eurem.

"Dohoda je významným krokem k tomu, aby se řecký dluh dostal na udržitelnou úroveň, a k obnovení stability v eurozóně," uvedl v prohlášení rozeslaném novinářům Schulz.

K účasti na výměně dluhopisů, která má přispět společně s pomocí od mezinárodních partnerů ke snížení řeckého dluhu do roku 2020 na úroveň blízkou 120 procentům HDP, se přihlásil dostatek soukromých věřitelů. Tím se podařilo zabránit bezprostřednímu bankrotu, který by mohl vyvolat chaos v Řecku a citelně zasáhnout i evropskou ekonomiku.

Řecké ministerstvo financí uvedlo, že k výměně se přihlásilo 85,8 procenta majitelů dluhopisů řídících se řeckým právem. Kabinet navíc hodlá využít legislativní doložku umožňující přinutit k výměně dluhopisů i ty věřitele, kteří se nepřihlásili. Pak by se měla účast vyšplhat na 95,7 procenta, což odpovídá 197 miliardám eur, napsala agentura AP.

"Je to dobrá zpráva, je to dobrý úspěch," zareagoval francouzský ministr financí François Baroin na zprávy z Atén. "Je to něco, co nám umožní zůstat na dobrovolné bázi, což umožní vyhnout se riziku bankrotu," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK