Je výhodnější úvěr u bank nebo leasing?

29.12.2003 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Chcete si v novém roce či ještě v tomto pořídit automobil a nemáte peníze v hotovosti. Co teď? Nezoufejte, máme tu pro Vás dvě další možnosti - využít leasingu nebo si zajistit úvěr v bance. Co je ale výhodnější? Odpověď můžete najít zde ...

Zakoupení automobilu v hotovosti je nejlevnější způsob jak jej získat. Kolik lidí má takovou částku k dispozici? Moc jich asi není. Pro ostatní se nabízí jiné řešení - "leasing" nebo úvěr u banky.
Leasing se může sjednat přímo v prodejně, kde se Vámi vybraný vůz nachází. Leasingová společnost s klientem uzavře smlouvu, kde bude také započteno povinné ručení a havarijního pojištění do měsíčních leasingových splátek. Jestliže budete kupovat automobil v hotovosti, stanete se ihned jeho vlastníkem. Pak se můžete sami rozhodnout, zda si chcete havarijní pojištění uzavřít či ne. Nemusíte jej hradit, tj.za něj můžete "ušetřit". Způsobíte-li ale na svém automobilu jakoukoliv škodu, budete si jí muset také sami uhradit.

Největší nevýhodou u leasingu je, že majitelem automobilu zůstává po dobu splácení leasingová společnost. Vy s ní tedy musíte konzultovat jakékoliv úpravy, které na vozu chcete provést.

Výhody leasingu

Kladem leasingu je, že jeho vyřízení trvá mnohem rychleji než vyřízení si úvěru u banky.  Máte-li při návštěvě autosalonu potřebné doklady sebou, pak je během pár hodin smlouva uzavřena. Jestliže je Vámi požadované auto právě na skladě, můžete s ním dokonce rovnou odjet. Naproti tomu v bance si Vás budou dlouho prověřovat a požadovat od Vás různá ručení, než Vám budou ochotni spotřebitelský nebo investiční úvěr poskytnout. Leasing má také oproti úvěru ve splátkách započítané i povinné ručení a nemusíte si jej tedy vyřizovat Vy. Ušetřený čas můžete pak strávit mnohem užitečněji.

Některé leasingové společnosti si účtují poplatek za uzavření smlouvy, jiné ji nabízejí svým klientům zdarma. Většinou si účtují poplatky i banky za vedení úvěrového účtu.

U nákupu auta na leasing se požaduje složení akontace. Výjimečně ji společnosti nechtějí, jinak se ale počítá od 10 % z pořizovací ceny výše.

Leasing versus úvěr

Porovnávali jsme pro Vás leasing a úvěr od bank. Jedná se o automobil Škoda Fabia v hodnotě 300 000,- (včetně DPH). V konečné částce jsou započítány nejenom splátky, ale i poplatek za uzavření smlouvy.

Leasing - 36 měsíců

Společnost

Měsíční splátka

Havarijní poj. – v ceně?

Povinné ručení – v ceně?

Zůstatková hodnota

Celkem

CAC Leasing

8552,-

Ne

Ne

1220,-

339092,-

ČSOB

8916,-

Ne

Ne

1220,-

355346,-

Leasing - 48 měsíců

Společnost

Měsíční splátka

Havarijní  poj. – v ceně?

Povinné ručení – v ceně?

Zůstatková hodnota

Celkem

CAC Leasing

6704,-

Ne

Ne

1220,-

353012,-

ČSOB

7092,-

Ne

Ne

1220,-

374786,-

Úvěr u bank - 36 měsíců

Banka

Měsíční splátka

Úrok p.a.

Poznámky

Celkem

ĆSOB

10036,-

12,5%

-

361296,-

EBanka

9793,-

10,8%

1 ručitel

352548,-

Úvěr u bank - 48 měsíců

Banka

Měsíční splátka

Úrok p.a.

Poznámky

Celkem

ČSOB

7974,-

12,5%

-

382752,-

EBanka

7856,-

11,7%

1 ručitel

377088,-

V ceně od leasingových společností, stejně tak jako od bank, nejsou započítány povinné ručení a havarijní pojištění. Je tedy přehledně uvedeno, kolik kde zaplatíte za téměř stejné služby. Záleží tedy na Vás, zda raději přeplatíte o několik desítek tisíc za cenu, že Vám automobil bude patřit.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY