Cena akcií Applu se poprvé dostala nad 600 dolarů za kus

15.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cena akcií amerického technologického gigantu Apple dnes poprvé v historii překročila 600 dolarů za kus. Informovala o tom agentura AP. Upozornila, že firma v pátek začne prodávat novou verzi svého populárního počítačového tabletu iPad.

 

Tržní hodnota Applu nyní dosahuje téměř 555 miliard dolarů (téměř 10,5 bilionu Kč). V roce 1997, kdy firma čelila hrozbě bankrotu, stála jedna její akcie pouze 3,19 dolaru. Společnost však od té doby zažila výrazné oživení, a to mimo jiné díky hudebním přehrávačům iPod, po kterých přišly rovněž populární telefony iPhone a počítačové tablety iPad. Hranici 500 dolarů za akcii americká firma přitom poprvé překonala zhruba před měsícem - 13. února.

Někteří odborníci předpokládají, že firma by v pátek mohla prodat milion nových iPadů. Apple představil nejnovější verzi tabletu iPad minulý týden Novinka je vzhledově totožná s předchozím modelem, má ale mimo jiné výkonnější procesor, větší rozlišení displeje a podporu pro rychlejší přenosy mobilních dat.

Na úspěchu Applu se velkou měrou podílel spoluzakladatel podniku Steve Jobs, který v loňském roce zemřel. Jobs byl v květnu 1985 z Applu propuštěn, v roce 1997 byl ale povolán zpět. Už o tři roky později začali experti sborově prohlašovat, že se do firmy vrátila vize, což záhy pocítili i rozradostnění akcionáři.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK