LČR od příštího roku změní způsob stanovení ceny dřeva

16.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Od příštího roku se změní způsob stanovení ceny, za kterou Lesy ČR prodávají dřevo lesnickým firmám. Vždy po vyhlášení nového indexu Českým statistickým úřadem za uplynulé čtvrtletí budou Lesy ČR zpětně započítávat tuto změnu smluvním partnerům. Shodli se na tom zástupci lesnických a dřevařských organizací, ministerstva zemědělství a Lesů ČR. ČTK o tom informovalo MZe.

"Zpětné vyúčtování podle čtvrtletních indexů Českého statistického úřadu hodnotili kladně všichni, kteří se jednání u kulatého stolu zúčastnili, tedy zástupci ministerstva zemědělství, Lesů ČR i lesnických a dřevařských organizací. Vznikne ministerská pracovní skupina, která připraví nový index tak, aby co nejlépe reagoval na změny cen na trhu s dřívím," uvedl ministr zemědělství Petr Bendl. Firmy by pak buď dostaly od Lesů ČR zpět přeplatek, nebo by naopak doplácely.

Kvůli cenovým indexům, které jsou vodítkem při stanovení ceny dřeva, se loni dostaly do sporu LČR s Českým statistickým úřadem poté, co ČSÚ nevydal index cen za 1. čtvrtletí. Podnik prý jinak mohl dřevo prodat dráž a ztrátu vyčíslil na 134 milionů korun. ČSÚ nevydání indexu zdůvodnil tím, že se výrazně změnila struktura respondentů, a to kvůli změnám v těžbě a prodeji dřeva u LČR. Lesy si na statistiky stěžovaly dokonce u Ústavního soudu.

Další změnou, která by měla začít platit od příštího roku, je povinnost prodávat přes komoditní burzu jen pět až deset procent dřeva. V současnosti musí firmy prodávat na veřejném trhu pětinu.

"Vycházeli jsme z našich zkušeností z tendrů v předchozích letech, které chceme využít ke zlepšení spolupráce s lesnickými společnostmi. Proto bychom například chtěli zvýšit množství dřeva prodávaného nastojato z deseti procent až na 20 procent z celkového objemu těženého dřeva," dodal Bendl.

Státní podnik naposledy vyhlásil tendr na pěstební a těžební práce za 1,7 miliardy korun na začátku března. Výběrové řízení na letošní rok a další léta se týká 23 smluvních územních jednotek, kde LČR zrušily část loňského miliardového tendru, protože firmy s nejlepší podanou nabídkou nakonec odmítly podepsat smlouvu. Na dalších 94 jednotkách už LČR smlouvy z loňského tendru podepsaly. LČR patří polovina lesů v zemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK