Zisk maloobchodního gigantu Metro loni klesl

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Düsseldorf 20. března (ČTK) - Čistý zisk německého maloobchodního gigantu Metro v loňském roce klesl o více než pětinu na 741 milionů eur (zhruba 18 miliard Kč). Vyplývá to z údajů, které dnes firma zveřejnila na svých internetových stránkách. Metro je čtvrtou největší maloobchodní společností na světě. V České republice provozuje velkoobchody Makro.

Celkové tržby podniku se loni snížily téměř o procento na 66,7 miliardy eur. Firma upozornila, že spotřebitelská poptávka byla v řadě evropských zemí zasažena dluhovou krizí, vysokou nezaměstnaností a úspornými opatřeními. "Makroekonomické podmínky se v mnoha zemích oproti roku 2010 výrazně zhoršily," řekl generální ředitel Olaf Koch.

Provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek loni klesl téměř o dvě procenta na 2,37 miliardy eur. Podle agentury Reuters tak byl v souladu s očekáváním analytiků. Metro předpokládá, že v letošním roce zůstane provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek zhruba na loňské úrovni navzdory růstu tržeb. V příštím roce počítá firma s růstem tržeb i zisku díky hospodářskému oživení.

Metro provozuje zhruba 2200 obchodů ve 33 zemích světa a zaměstnává přes 280.000 lidí. Ve střední a východní Evropě působí společnost od roku 1993, v České republice je zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash&Carry ČR provozuje 13 velkoobchodních center a podle tržeb patří mezi největší obchodní řetězce v zemi.

pmh pba

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK