Asijské akcie oslabují, v Šanghaji o 1,4 procenta

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj/Hongkong 20. března (ČTK) - Akcie na burzách v Asii zastavily růst a například v Šanghaji hlavní index odepsal více než jedno procento. K poklesu přispěly obavy z návratu výraznější inflace zvlášť potom, co se čínská vláda rozhodla zvýšit ceny pohonných hmot. Na devizových trzích se zastavil růst kurzu dolaru.

Index Shanghai Composite na burze v Šanghaji odepsal 1,38 procenta a uzavřel na 2376,84 bodu. V pondělí burza 0,2 procenta přidala. Index Hang Seng na burze v Hongkongu odepsal 1,08 procenta na 20.888,24 bodu. V obou případech indexy nejvíce oslabily až těsně před koncem obchodování.

Čína ode dneška zvýšila ceny benzinu a nafty, a to nejvýrazněji za poslední téměř tři roky. Zvýšení cen pohonných hmot se liší podle regionů, v průměru se ale pohybuje od šesti do sedmi procent. Opatření má pomoci především rafineriím, které nemohly reagovat na růst cen ropy na světových trzích.

Oslabily například akcie finančního ústavu Pudong Development Bank, které tak reagovaly na zprávu, že americká banka Citigroup prodala v bance celý svůj podíl. Citigroup tak vydělala asi 349 milionů dolarů. Obecně ale klesaly akcie firem, které reagují na výkyvy hospodářského cyklu.

"Nejsou zde žádné příznivé faktory; jsme v sestupné spirále," poznamenal k dnešnímu obchodování v Hongkongu šéf správy aktiv v investiční společnosti Ample Finance Alex Wong. "Snažím se jen minimalizovat ztráty," dodal.

Index tchajwanské burzy Taiwan Weighted odepsal 0,89 procenta na 7972,70 bodu, zatímco burza v jihokorejské metropoli Soulu podle tamního indexu Kospi oslabila o 0,24 procenta na 2042,15 bodu. Burza v Singapuru si podle indexu Straits Times nicméně udržela mírný zisk.

Na devizových trzích přestal zpevňovat dolar, jehož index byl v blízkosti týdenního minima. Růst výnosů amerických státních dluhopisů ale signalizuje, že dolar by se ještě mohl dočkat podpory. Dolů se vydal kurz australského dolaru, na který mají negativní vliv zprávy o předpokládaném poklesu poptávky po železné rudě v Číně.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, pouze nepatrně zpevnil na 79,533 bodu. Euro k dolaru o 0,1 procenta oslabilo a dostalo se na 1,3231 USD, stejně tak japonský jen k dolaru odepsal 0,1 procenta na 83,43 JPY. Australský dolar k americkému klesl o 0,4 procenta na 1,0568 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK