Pražská burza oslabila, nedařilo se bankám a energetice

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Pražská burza oslabila, hlavní index PX přišel za rekordně nízkého objemu obchodů o 0,63 procenta na 992,6 bodu. S výjimkou Pegas Nonwovens a Telefóniky ztrácela většina titulů, vyplývá z výsledků burzy.

Za dnešním poklesem indexu jsou zejména ztráty všech tří finančních titulů a energetik. Z nich nejvíce oslabila těžební NWR, která přišla bezmála o 2,5 procenta na 129,30 Kč. Pojišťovací skupina VIG uzavřela dnešní obchodování slabší o více než 1,5 procenta na 836,60 Kč a Erste Bank, Komerční banka a ČEZ uzavřely shodně o více než půl procenta níž.

Nejvýraznější ztrátu přes pět procent na 157,50 Kč utrpěla zámořská KIT Digital. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance však pouze doháněla svůj pondělní pád na tamějším primárním trhu.

Zisk přes jedno procento na 441 Kč si naopak připsala textilka Pegas Nonwovens a o půl procenta na 392 Kč si polepšil také operátor Telefónica.

Na 11.600 korunách stagnovala tabáková Philip Morris.

Objem obchodů ve SPADu za dnešní den je 0,365 miliardy Kč, zatímco průměrný objem obchodů za poslední rok je podle Kohouta 1,102 miliardy korun.

Poměrně velké ztráty zaznamenávají i další evropské akciové indexy. "Nedaří se zejména komoditním titulům a silně oslabují také automobilky, které reagují mimo jiné na předpověď slabších než očekávaných celkových prodejů automobilů na důležitém čínském trhu. Naopak se daří německé maloobchodní firmě Metro, jejíž oznámené výsledky sice zaostaly za odhady, ale pozitivně překvapil její výhled tržeb pro letošní rok. Ze sektorů se nejvíce daří telekomům," uvedl Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK