Weidmann: Eurozóna musí řešit otázku státních dluhopisů u bank

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 20. března (ČTK) - Eurozóna musí řešit problém nadměrného investování bank do státních dluhopisů svých domácích zemí. Řekl to dnes šéf německé centrální banky a člen bankovní rady Evropské centrální banky Jens Weidmann na finančním summitu ve Frankfurtu. Přetížení bank státními dluhopisy bylo podle něj jedním z hlavních faktorů dluhové krize zemí měnové unie.

Neúměrné nákupy státních dluhopisů domácími bankami vytvořily podle šéfa Bundesbanky nebezpečné provázání. Po propadu cen dluhopisů tento úzký vztah ohrozil domácí bankovní sektor, což ještě zvýšilo tlak na ohrožené země.

"Významným kanálem šíření nákazy byla vysoká koncentrace státních dluhopisů v rukou bank příslušných zemí. Jakmile se začalo měnit vnímání rizik (na trhu dluhopisů), staly se banky s vysokými objemy oslabených státních dluhopisů těžkým břemenem pro finanční stabilitu," řekl guvernér Bundesbanky. "Musíme lépe prozkoumat, jak nejlépe ten problém řešit," dodal.

Weidmann se ve svém vystoupení zaměřil hlavně na otázku regulace na ochranu před budoucí finanční krizí. Uvedl, že je "skeptický vůči napravování nežádoucích výsledků na finančních trzích přímými zákazy nebo potlačováním tržních aktivit". Co se týče role centrálních bank v regulaci finančního sektoru, řekl, že je důležitá, ale neměla by narušit jejich nezávislost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK