Americké akcie po sérii růstu oslabily, zbrzdila je Čína

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. března (ČTK) - Americké akcie dnes oslabily a vybraly si oddech po dlouhé sérii růstu, v níž hlavní indexy stouply na maxima za téměř čtyři roky. Zbrzdily je také známky zpomalování ekonomického růstu v Číně, druhé největší ekonomice světa.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování klesl o 0,52 procenta na 13.170,19 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,3 procenta na 1405,52 bodu. Index trhu Nasdaq se snížil o 0,15 procenta na 3074,15 bodu, v poslední hodině obchodování se ale dočasně přehoupl do kladného pásma.

Index S&P rostl v osmi z devíti posledních obchodovacích dní, kdy získal celkem pět procent a letos přidává už 12 procent. V pondělí se dostal na nejvyšší úroveň od května 2008 a byl necelých deset procent od svého rekordního maxima 1565,15 bodu z října 2007.

Akciové trhy táhly dosud vzhůru slábnoucí obavy z dluhové krize v eurozóně a proud příznivých údajů z americké ekonomiky. Dnes ale globální akcie podkopaly obavy z oslabení ekonomického růstu v Číně. Projevily se poté, co těžařský gigant BHP Billiton registroval známky zpomalování růstu čínské poptávky po železné rudě.

Analytici čekali korekční pokles a vybírání zisků již dříve, v posledních dnech však trh většinou překonával počáteční slabost a končil růstem. Ani teď se nečeká delší oslabování. "Zprávy z Číny přiměly každého, aby se zastavil a nadechl, ale nálada na trhu se nezměnila, dál se sází na růst," řekl agentuře Reuters Mike Shea z newyorské firmy Direct Access Partners.

Dolar dnes na devizových trzích proti většině hlavních měn sílil. Investoři se uchýlili k dolaru jako k bezpečné investici kvůli obavám o ekonomický růst v Číně.

Euro vůči dolaru ke konci obchodování v New Yorku oslabilo o 0,1 procenta na 1,3223 USD a k japonskému jenu kleslo na nové čtyřměsíční minimum 110,82 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,4 procenta na 83,70 JPY a a 0,2 procenta získal na koš šesti měn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK