Sněmovna schválila novelu zákona o investičních pobídkách

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila vládní novelu zákona o investičních pobídkách. Novela mimo jiné zavádí přímé státní dotace na projekty strategických investorů. Na základě pozměňovacího návrhu sněmovního hospodářského výboru by se nově mohly investiční pobídky vztahovat i na telekomunikační služby. Novelu nyní dostane k posouzení Senát.

Cílem novely je přilákat do ČR podniky zaměřené na náročné technologie nebo služby, jako jsou například vývojové laboratoře velkých firem. Změna systému investičních pobídek souvisí s vládou schválenou strategií na zvýšení konkurenceschopnosti ČR.

Vládní návrh stanoví některé obory, na které se zákon o pobídkách nevztahuje. Jde například o cestovní ruch, dopravní nebo realitní služby a právě telekomunikační služby. Posledně uvedené služby navrhl hospodářský výbor z návrhu vypustit a poslanci jeho návrh schválili. Poslanci také rozhodli, že pro získání pobídek bude muset investor v případě technologických center vytvořit alespoň 40 pracovních míst, a nikoli 50, jak předpokládal vládní návrh.

Novela předpokládá, že investiční pobídky budou zároveň moci čerpat i společnosti zabývající se výzkumem a vývojem nebo strategickými službami. Cílem je podle ministerstva průmyslu a obchodu zefektivnit pobídky a nasměrovat je do oblastí, které zajistí konkurenceschopnost české ekonomiky. Novela také prodlužuje dobu čerpání slevy na dani z příjmů z nynějších pěti na deset let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK