Sněmovna změnila pravidla fungování Komory daňových poradců

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pravidla fungování komory daňových poradců se zřejmě zanedlouho změní. Sněmovna dnes schválila senátní novelu o daňovém poradenství, která mimo jiné ruší podmínku nadpoloviční účasti všech členů komory na její valné hromadě, pokud by měla přijímat platná rozhodnutí. Sněmovna v předloze také stanovila, že jeden člen komory bude moci na její valné hromadě zastupovat nejvýše pět kolegů. Změny nyní dostane k potvrzení Senát.

 

Novelu připravil senátor a daňový poradce Petr Pakosta (dříve ODS). Její potřebu zdůvodnil neschopností komory přijímat za současného stavu usnesení kvůli neúčasti jejích členů na valných hromadách. Komora má nyní přes 4000 členů, zatímco v době vzniku dvě desítky let nezměněného zákona jich byly stovky.

I nyní na valné hromady komory fyzicky dochází několik set členů a většina se nechává zastupovat na základě plné moci. Zastupování senátoři původně navrhovali zrušit, což bylo jedním z důvodů, proč sněmovna loni v únoru už jednou novelu vrátila Senátu k přepracování.

Nově by komora měla přijímat rozhodnutí nadpoloviční většinou přítomných členů. Pravidelná valná hromada komory by se měla nově konat vždy v druhé polovině kalendářního roku. Mimořádná valná hromada by byla v případě, že by o to požádala třetina členů komory nebo její dozorčí komise.

Sněmovnou navrhovaný počet nejvýše pěti lidí, které má být možné zastupovat na základě plné moci, vychází podle Pakosty z dat shromážděných z valných hromad. Nejčastější počet zastoupených byl právě pět.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK