Británie čeká vyšší růst, sníží nejvyšší sazbu daně z příjmu

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Británie čeká letos o něco vyšší růst, než původně předpokládala, přestože země eurozóny se pravděpodobně propadnou do recese. Britský ministr financí George Osborne v novém návrhu státního rozpočtu na fiskální rok 2012 uvedl, že ekonomika má letos stoupnout o 0,8 procenta místo dříve uváděných 0,7 procenta.

 

Británie si rovněž v novém roce půjčí o něco méně, než původně předpokládala a sníží nejvyšší sazbu daně z příjmu. Vyrovnaného rozpočtu chce země dosáhnout do pěti let.

Fiskální rok v Británii začíná 1. dubna. Země si chce v novém fiskálním roce půjčit 126 miliard liber (3,7 bilionu Kč), tedy o miliardu liber méně, než původně předpokládala. Sníží rovněž nejvyšší sazbu daně z příjmu ze současných 50 procent na 45 procent.

Osborne dodal, že Británie se zřejmě vyhne technické recesi, která nastává, když ekonomický růst klesne ve srovnání s předchozími třemi měsíci dvě čtvrtletí za sebou, i když v posledním čtvrtletí 2011 ekonomika klesla o 0,2 procenta. V roce 2013 má britská ekonomika zrychlit růst na dvě procenta. Předchozí předpověď počítala s růstem o 2,1 procenta. Růst také zůstane za dlouhodobým průměrem, který činí 2,5 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK