Goldman Sachs neuspěl s požadavkem na zamítnutí žaloby

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. března (ČTK) - Obří americké investiční bance Goldman Sachs Group se nepodařilo přesvědčit soud, aby zamítl žalobu, kterou na ni podali rozhněvaní investoři. Ti si stěžují, že je banka podvedla, neboť jim prodala investice, které jsou odvozeny od hypoték nízké kvality. Na to prý investoři nebyli upozorněni, takže se jim dostaly do rukou investice, které byly příliš riskantní.

Soudce Victor Marrero nicméně neodmítl kompletně celou žalobu, ale pouze její část. Žalobu podal hedgeový fond Dodona I LLC, který vznikl v roce 2007 a zaměřoval se právě na investice do částí zástavních obligací (CDO). Ty patří mezi takzvané finanční deriváty.

Žaloba viní přední investiční banku na Wall Street z toho, že vytvořila CDO s názvem Hudson Mezzanine Funding jako součást nezveřejněného záměru snížit svou angažovanost na trhu nekvalitních hypoték. Jinými slovy, že banka už na začátku hypoteční krize tušila problémy na trhu nekvalitních hypoték, a aby z něj mohla v tichosti vycouvat, nabídla je investorům jako výhodnou investici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK