Pražská burza se neubránila ztrátě, aktivita investorů nízká

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Pražský akciový trh se dnes v souladu s vývojem v regionu neubránil mírnému poklesu. Při velmi nízké aktivitě obchodníků ztratil hlavní index PX 0,08 procenta na 991,8 bodu. Burzu táhly níže především bankovní emise, dařilo se developerovi Orco či technologické společnosti KIT digital.

Také evropské akciové indexy neudržely ranní zisky. Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky reagovali investoři mimo jiné na nečekaný pokles prodejů starších domů v USA, který zvýšil nejistotu ohledně oživení největší světové ekonomiky. "Negativně vyzněl také komentář šéfa amerického Fedu o nutnosti dále posílit stabilitu evropských bank. Právě bankovní sektor dnes patří mezi nejvíce ztrátové," uvedl Adamkovič.

Komerční banka odepsala necelé procento na 3680 korun a Erste Bank 0,57 procenta na 457,50 Kč.

Mírně v plusu zakončil energetický sektor reprezentovaný společnostmi ČEZ a NWR, které si podle Kohouta připsaly zisky díky zlepšení nálady na komoditních trzích. Akcie ČEZ posílily o 0,35 procenta na 807,90 Kč a cenné papíry NWR získaly 0,62 procenta na 130,10 Kč.

Nejvýrazněji vzrostly akcie Orka a seanci zakončily o 2,26 procenta výše na 102 korunách. Společnost dnes oznámila, že chce letos ve svých kancelářských budovách, obchodech a dalších nemovitostech zvýšit pronájmy o 54 procent na 41.000 metrů čtverečních.

Cenné papíry KIT digital si polepšily o 1,59 procenta na 160 Kč. Mírné zisky si připsaly také pojišťovna VIG, Telefónica ČR a sázková Fortuna.

Objem transakcí v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD byl značně podprůměrný, činil necelých 445 milionů korun. Průměr posledního roku činí 1,097 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK