ČNB ponechá ve čtvrtek podle analytiků sazby beze změny

25.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechá podle analytiků oslovených ČTK na svém zasedání ve čtvrtek 29. března úrokové sazby beze změny. Analytici navíc většinou očekávají sazby beze změny po celý letošní rok. Vyšší inflace je totiž způsobena faktory, na které nemá měnová politika vliv, a poptávka zůstává stále utlumena.

 

Na posledním měnovém zasedání 2. února bankovní rada ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od předloňského května na historickém minimu 0,75 procenta.

"I když je inflace letos mírně vyšší, než se čekalo, ČNB k reakci to nepohne, protože ve struktuře dominuji faktory, které ČNB nezohledňuje - administrativní úpravy (DPH), vyšší ceny potravin a energií (pohonné hmoty)," uvedl hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Podle něj zůstanou úrokové sazby beze změny i po celý zbytek letošního roku.

"Myslím, že všichni bankéři vidí, že se svět nachází v nezvykle vysoké nejistotě. Na jednu stranu se zdá, že už je vyřešen problém Řecka, na druhou stranu všichni chápou, že je problém spíš zameten pod koberec než vyřešen. Krom toho jsou ohromná rizika v Asii. Myslím, že za stávajícího prostředí bude většina centrálních bankéřů vyčkávat," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

ČNB i podle analytika Unicredit Bank Pavla Sobíška s velkou jistotou sazby na březnovém jednání nezmění. Jejich ponechání beze změny naznačily navíc i všechny dosavadní komentáře od členů bankovní rady. "Bude zajímavé sledovat názor ČNB, zda dnes pozorované cenové tlaky časem zmizí jako pára nad hrncem, nebo zda z nich zbude něco dlouhodobějšího. Podle odpovědi na tuto otázku bude možné přesněji určit, kdy přistoupí ČNB ke zvýšení sazeb," podotkl Sobíšek

"Podle našeho výhledu by ČNB měla ponechat sazby v nejbližších měsících nezměněny, naše predikce dokonce počítá se sazbami na úrovni 0,75 procenta až do konce roku 2013," uvedl i analytik Komerční banky Jiří Škop.

Jednání bankovní rady se ve čtvrtek zúčastní všech sedm členů bankovní rady.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK