SB: Rusko musí reformovat, aby podpořilo hospodářský růst

27.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 27. března (ČTK) - Hospodářské oživení v Rusku je relativně slabé a úroveň investic zůstává neadekvátní. Ve své pololetní zprávě o stavu a vyhlídkách ruské ekonomiky to uvedla Světová banka (SB). Pokud se má investiční klima zlepšit, Moskva bude muset podle SB zrychlit strukturální reformy.

SB nicméně poznamenala, že růst hrubého domácího produktu Ruska zůstává navzdory potížím relativně silný. Loni ekonomika vykázala růst HDP v rozsahu 4,3 procenta, na letošní rok ale banka očekává zpomalení. I tak by ale růst měl dosáhnout asi 3,5 procenta.

Problémem podle Světové banky není růst jako takový, ale tempo, jakým se ekonomika zotavuje z finanční krize, která zemi zasáhla v roce 2008. SB srovnávala současné oživení s podobnými případy z minulosti a použila také mezinárodní měřítka.

"Oživení z krize je zatím poněkud pomalé," poznamenal hlavní ekonom SB pro Rusko Kaspar Richter. Banka například upozornila, že trvalo 13 čtvrtletí, než se ekonomika vrátila na předkrizovou úroveň. To je dvakrát delší doba, než jakou země potřebovala k zotavení po předchozí finanční krizi v roce 1998.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK