Rekordní jackpot na 640 milionů dolarů loterie Mega Millions padl

31.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. března (ČTK) - Rekordní jackpot 640 milionů dolarů americké loterie Mega Millions nejméně jednoho vítěze. S odvoláním na představitele Marylandu to dnes uvedla agentura AP. Pravděpodobnost výhry byla prý jedna ke 176 milionům.

Jedna sázenka s vítězným i čísly se prodala ve státě Maryland, upřesnila předsatžvitelka loterie. Dodala, že ale stále není jasné, zda v této hře o největší jackpot v historii loterie není více vítězů, kteří by se o částku museli podělit.

Částka vyvolala obrovský zájem sázejících. Před prodejnami ve všech 42 státech, kde loterie funguje, se podle agentury AP tvořily ještě v pátek dlouhé fronty. Prodej sázkových tiketů skončí až čtvrt hodiny před losováním, které se uskutečnilo v Atlantě v noci na dnešek, v 05:00 SELČ.

Pravděpodobnost výhry byla podle odborníků jen zhruba jedna ku 176 milionům. Matematici také upozorňují, že člověk má padesátkrát větší šanci, že ho zasáhne blesk, než že rekordní jackpot získá.

Výherce se může rozhodnout, zda si nechá vyplatit celý jackpot ve 26 ročních splátkách, nebo zda se spokojí s menší částkou zaplacenou okamžitě.

Dosud nejvyšší výhra nejen ve Spojených státech, ale i na celém světě padla v roce 2007. Bylo to rovněž v loterii Mega Millions. Dva lidé ze států New Jersey a Georgia si tehdy rozdělili 390 milionů dolarů (nyní asi 7,2 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK