ČSÚ dnes zveřejní výsledky maloobchodu za únor

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní únorové výsledky maloobchodu. V lednu maloobchodní tržby bez sezonního očistění meziročně stouply o 1,3 procenta. Výsledek byl ovlivněn zejména zvýšeným prodejem nepotravinářského zboží, pohonných hmot a motorových vozidel. Částečně se projevil také vyšší počet pracovních dní. Opačně působil pokles prodeje potravin.

Podle analytika Raiffeisenbank Pavla Mertlíka maloobchodní tržby stejně jako v prosinci překvapily rychlejším růstem. "Nad rámec našeho očekávání rostly rychleji prodeje nepotravinářského zboží. Lednové slevy zřejmě zabraly více, než jsme si dovedli představit," uvedl.

Vyhlídky na letošek ale příliš růžové nejsou a budoucí vývoj zůstává velmi nejistý, podotkl Miroslav Frayer z investičního bankovnictví Komerční banky. "Nepříznivá situace na trhu práce, pokles reálných mezd či vládní opatření na snižování deficitu útratám domácností rozhodně nenahrává," dodal. Po loňském růstu maloobchodních tržeb o 1,9 procenta předpověděl pro letošek propad o 1,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK