Maloobchodní tržby v EU i eurozóně v únoru klesly

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. dubna (ČTK) - Maloobchodní tržby v Evropské unii i eurozóně se po nečekaně silném začátku roku v únoru snížily. Ve srovnání s předchozím měsícem tržby v eurozóně klesly o 0,1 procenta, zatímco v lednu o 1,1 procenta vzrostly. V celé Evropské unii se pak snížily o 0,4 procenta po růstu o 0,9 procenta v předchozím měsíci. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Meziročně byly tržby v zemích platících eurem nižší o 2,1 procenta. V EU pak klesly o 1,1 procenta.

Tržby z prodeje potravin, nápojů a tabáků proti lednu v EU stouply o 0,4 procenta, meziročně ale klesly o 0,3 procenta. U nepotravinářského zboží se obrat snížil meziměsíčně o 0,3 procenta a meziročně o 0,2 procenta.

Z jednotlivých členských zemí, ze kterých jsou údaje k dispozici, obrat maloobchodů rostl meziměsíčně v jedenácti a klesl v deseti. Největší byl pokles ve Slovinsku, o pět procent. Výrazný byl také v Polsku a Rumunsku. Naopak nejvíce se dařilo maloobchodům na Maltě, v Lucembursku a v Dánsku.

Podle analytiků oslovených agenturou Reuters je pokles tržeb v eurozóně známkou toho, že domácnosti trápí vysoká inflace, rostoucí nezaměstnanost a vládní výdajové škrty. Spotřebitelská poptávka tak zřejmě nepodpoří ekonomiku eurozóny, která míří do recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK