Španělsko prodalo méně dluhopisů, než čekalo, výnosy vzrostly

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělsko dnes prodalo nové víceleté dluhopisy za celkem 2,6 miliardy eur (64 miliard Kč). Získalo tak jen minimum toho, co původně plánovalo, zatímco výnosy nových obligací výrazně vzrostly. Na Španělsko se nyní zaměřuje pozornost investorů a dnešní aukce ukázala, že vládní plány úspor jejich obavy z nového kola dluhové krize nezmírnily.

 

Ministerstvo financí oznámilo, že prodalo tříleté dluhopisy za 1,1 miliardy eur, čtyřleté za 973 milionů a osmileté v sumě 489 milionů eur. Madrid plánoval, že v dnešní aukci získá 2,5 až 3,5 miliardy eur.

Výnos u tříletého bondu vzrostl na 2,89 procenta ze 2,44 procenta v březnové aukci. U čtyřletého dluhopisu výpůjční náklady vlády stouply na 4,32 procenta z březnových 3,38 procenta. U osmiletého dluhopisu se výnos zvýšil na 5,34 procenta z úrovně 5,16 procenta, dosažené na poslední aukci těchto bondů loni v září.

Aukce se konala v době, kdy na finančních trzích rostou obavy ze zhoršování španělských veřejných financí. Vláda v úterý v rámci prezentace úsporného rozpočtu oznámila, že španělský státní dluh letos vzroste k 80 procentům HDP a bude nejvyšší od roku 1990.

Výnosy španělských dluhopisů se už dostaly nad výnosy italských, třebaže na podzim byly výrazně pod nimi. Výnos desetiletých španělských dluhopisů obchodovaných na sekundárním trhu vzrostl dnes na 5,5 procenta ze 4,9 procenta před měsícem.

"Čistý dluh Španělska se, jak ukázaly včerejší údaje, fantasticky rapidně zhoršuje. Ohromným problémem je španělský bankovní sektor," řekl agentuře Reuters analytik Marc Ostwald z makléřské firmy Monument Securities.

Španělsko do dneška získalo emisí nových dluhopisů 46 procent refinančních potřeb celého letošního roku. Využilo příznivé situace prvního čtvrtletí, kdy napětí na trhu dluhopisů výrazně zmírnily rozsáhlé tříleté úvěry Evropské centrální banky komerčním bankám.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK