Polská centrální banka nechala hlavní úrok na 4,5 pct

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Měnový výbor polské centrální banky ponechal základní úrokovou sazbu beze změny na dosavadních 4,5 procenta. Analytici rozhodnutí očekávali, protože inflace je vysoká a ekonomický růst zpomaluje.

 

Banka náklady na úvěry nezměnila již desátý měsíc za sebou. Rozhodnutí očekávalo všech 26 analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Část z nich se domnívá, že by banka mohla v posledním čtvrtletí letošního roku úroky snížit o čtvrt procentního bodu.

Banka dnes rovněž uvedla, že v loňském roce vydělala 8,6 miliardy zlotých (51 miliard Kč). Hlavní podíl ze zisku půjde do státního rozpočtu. Podle polských zákonů se 95 procent zisku centrální banky z předchozího roku přesouvá do rozpočtu, obvykle kolem poloviny roku. K zisku výrazně přispěl slabý zlotý. V roce 2010 čistý zisk banky činil 6,5 miliardy zlotých.

Míra inflace v Polsku v únoru zrychlila na 4,3 procenta. Analytici sice čekají za březen zpomalení na 3,9 procenta, i tak inflace zůstane vysoko nad cílem stanoveným bankou jako strop cenové stability.

Zlotý od počátku letošního roku stoupl vůči euru o osm procent. Smazal tak téměř veškeré loňské ztráty. Zlotý podpořila nabídka levných peněz od Evropské centrální banky, která zmírnila obavy z prohlubování dluhové krize v eurozóně a zvýšila zájem o rizikovější investice.

Bankovní rada České národní banky na svém posledním zasedání na konci března opět ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku května 2010 na historickém minimu 0,75 procenta. Podle většiny analytiků ponechá ČNB sazby beze změny po celý letošní rok.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK