Vysoká poptávka po osivech zajistila Monsantu rekordní zisk

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


St. Louis (USA) 4. dubna (ČTK) - Americká společnost Monsanto, která je největším světovým producentem geneticky upravených osiv, zvýšila ve druhém čtvrtletí svého fiskálního roku čistý zisk meziročně o téměř 19 procent na rekordních 1,21 miliardy dolarů (asi 22,6 miliardy Kč). Tržby stouply o 15 procent na 4,75 miliardy dolarů. Za růstem je hlavně vysoká poptávka v USA a Latinské Americe.

Monsanto vyrábí vedle modifikovaných osiv například i herbicid Roundup a další přípravky k péči o úrodu. Ve druhém čtvrtletí firmě částečně pomohly i klimatické podmínky, díky nimž sezona v USA začala o trochu dřív. Nadále trvá poptávka v mladých ekonomikách, například v Brazílii. Z těchto důvodů firma zlepšila výhled na zbytek roku.

Zisk na akcii činil 2,24 USD, a zvýšil se tak z předchozích 1,88 USD. Výsledek je u tržeb i zisku lepší, než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru počítali se ziskem na akcii 2,11 USD a tržbami 4,53 miliardy dolarů.

V Latinské Americe narůstá zájem hlavně o semena kukuřice, jejichž prodej pomohl citelně zvýšit tržby celé skupiny. Segment geneticky upravené kukuřice, který se na tržbách Monsanta podílí nejvíce, získal na tržbách 2,82 miliardy dolarů. To je meziroční nárůst asi o 17 procent. Druhým největším segmentem jsou sójové boby, kde tržby vzrostly o 12 procent na 698 milionů dolarů.

Americké ministerstvo zemědělství v březnu oznámilo, že zásoby kukuřice jsou meziročně nižší asi o šest procent. To znamená, že nabídka bude asi i v nejbližším období slabší, což může zvýšit ceny. Kukuřice má široké uplatnění, hojně ji využívá potravinářský sektor, uplatnění má ale i jako krmivo pro zvířata anebo jako zdroj výroby pohonných hmot.

Za celý letošní rok firma očekává zisk na akcii 3,49 až 3,54 USD. Pásmo odhadů nyní management posunul vzhůru o deset procent. Při započtení jednorázových položek by se měl zisk na akcii pohybovat od 3,45 do 3,50 USD. Analytici, kteří své odhady modelují právě s ohledem na jednorázové položky, v průměru počítají se ziskem 3,51 USD na akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK