MMF schválil vyplacení další části úvěru pro Portugalsko

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 4. dubna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes schválil vyplacení dalších 5,17 miliardy eur (přes 127 miliard Kč) ze záchranného úvěru pro Portugalsko, které podle něj úspěšně pokračuje v zavádění dohodnutých opatření.

Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s EU a MMF na záchranné půjčce v celkovém objemu 78 miliard eur (téměř dva biliony Kč).

"Při zavádění opatření v rámci tohoto programu bylo dosaženo dobrého pokroku a počáteční známky signalizují, že jsou realizovány požadované hospodářské úpravy," uvedl MMF ve své zprávě.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn dnes nicméně podle agentury DPA upozornil, že Portugalsko by mohlo potřebovat další podporu, jakmile se vrátí na dluhopisové trhy.

Známý analytik a generální ředitel investičního fondu Pimco Mohamed El-Erian minulý měsíc předpověděl, že Portugalsko se do konce letošního roku dostane do stejné dluhové krize jako Řecko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK