Řecká ekonomika by podle premiéra mohla začít růst do dvou let

05.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecká ekonomika by mohla do dvou let začít růst a vykázat růst v rozmezí 2,5 až tři procenta. Prohlásil to dnes při své návštěvě Kypru řecký premiér Lukas Papadimos. Loni ekonomika klesla o 6,8 procenta.

 

Papadimos uvedl, že podle současných odhadů hrubý domácí produkt začne oživovat po pěti letech recese v druhé polovině roku 2013. Podmínkou však je, aby se představitelé země, včetně nové vlády která vzejde z květnových voleb, drželi reforem a přijali dodatečná opatření na oživení ekonomického růstu, včetně zavedení programu na podporu vzniku nových pracovních míst.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond. Výměnou za to zavedlo masivní výdajové škrty, snížilo důchody a mzdy a opakovaně zvýšilo daně.

Papadimos upozornil, že značná část peněz ze záchranných úvěrů byla vyčleněna na posílení likvidity řeckých bank, které trápí obrovské ztráty kvůli přijetí dobrovolné dohody o výměně řeckých státních dluhopisů za nové, s nižší nominální hodnotou a delší dobou splatnosti. Výměna státních dluhopisů ve vlastnictví soukromých věřitelů umožnila zemi výrazně snížit dluh. Rekapitalizace řeckých bank má začít 20. dubna a dokončena má být na počátku září, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK