ČSÚ:Průmyslová výroba v únoru meziročně zrychlila růst na 4,7 pct

06.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Průmyslová výroba v únoru meziročně zrychlila růst na 4,7 procenta po lednovém revidovaném zvýšení o 3,1 procenta. K růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. V porovnání s předchozím měsícem byla produkce po očištění od sezonních vlivů nižší o 0,1 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 10,5 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů český průmysl proti loňskému únoru vzrostl o 0,3 procenta. Letošní únor měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více.

K meziročnímu růstu nejvíce přispěla automobilová výroba, a to o 15,4 procenta. Výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla vzrostly o 7,8 procenta a výroba elektrických zařízení o 12 procent.

Nejvíce naopak meziročně klesla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, a to o 10,7 procenta. Výroba ostatních dopravních prostředků se snížila o 10,6 procenta a výroba pryžových a plastových výrobků o 2,6 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně vzrostly o 9,4 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 11,2 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách se zvýšily o 7,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK