Zemní plyn je v USA nejlevnější za více než deset let

12.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Propad cen zemního plynu ve Spojených státech se nezastavil ani na dvou dolarech za milion britských termálních jednotek (mmBtu) a ve středu cena suroviny poprvé po více než deseti letech na komoditní burze Nymex uzavřela na 1,98 USD/mmBtu. Cena plynu se snižuje už několik let, před krizí byla třikrát vyšší než teď.

 

K propadu ceny plynu pod psychologicky důležitou hranici dvou dolarů podle expertů přispěla teplejší zima v Severní Americe, hlavní příčinou je ale růst zásob. Ty se dostaly na nový rekord, což je z velké části zásluha narůstající těžby z břidlic.

"Měli jsme nejteplejší březen v historii," poznamenal k vývoji cen plynu viceprezident finanční společnosti INTL Hencorp Futures Tom Saal. Existují prý dokonce obavy, že pro další růst zásob už nebude prostor.

Jen od začátku letošního roku cena zemního plynu v USA klesla už asi o 33 procent. Z propadu cen těží spotřebitelé, tedy hlavně domácnosti, je to ale dobrá zpráva i pro majitele firem. Nízké ceny už ale začínají zvyšovat poptávku a zřejmě bude jen otázkou času, než se tržní cena plynu bude opět zvyšovat.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK