Čína v únoru opět zvýšila nákupy dluhopisů americké vlády

16.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Čína během února už druhým měsícem v řadě zvýšila nákupy dluhopisů americké vlády, ze statistiky tamní centrální banky (Fed) ale zároveň vyplývá, že zahraniční poptávka po státních dluhopisech s delší splatností jinak oslabuje. Dokonce i Čína se zaměřuje hlavně na papíry s kratší splatností, nakupuje tedy převážně pokladniční poukázky.

"O Čínu máme stále obavy, protože je jasné, že do amerických státních dluhopisů s delší splatností už neinvestují tak jako dřív," sdělil hlavní analytik banky BNY Mellon Michael Woolfolk. I podle ostatních analytiků je zřejmé, že ochota Číny poskytovat americké vládě levné půjčky už není tak velká, jako byla dřív.

Čína je už delší dobu největším zahraničním věřitelem americké vlády. V únoru nakoupila papíry za dalších 12,7 miliardy dolarů a celkem jich má za 1,179 bilionu USD (asi 22,4 bilionu Kč). Peking přitom až do konce loňského roku nákupy amerických dluhopisů snižoval, lednový růst byl první po pěti měsících čistého prodeje.

Čína o víkendu rozšířila fluktuační pásmo pro pohyb své měny jüan vůči dolaru z 0,5 na 1,0 procenta. To naznačuje, že úřady ekonomice věří a jsou přesvědčeny, že může fungovat i s pevnější měnou. Tím by čínská centrální banka neměla tolik důvodů udržovat jüan nízko tím, že bude pokračovat v nákupech amerických dluhopisů.

Čína má největší devizové rezervy na světě, jejich výše v současné době činí více než tři biliony dolarů (přes 57 bilionů Kč). Předpokládá se, že více než dvě třetiny jsou v dolarech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK