Propad akcií Apple stáhnul dolů celý trh, euro v USA zpevnilo

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. dubna (ČTK) - Americké akcie zahájily týden růstem, z hlavních indexů jej ale nakonec udržel pouze Dow Jones, ostatní indikátory většinou slábly. Výrazný pokles zasáhl technologické akcie, kterým ublížil propad akcií firmy Apple. Na devizových trzích zpevnilo euro, podle analytiků to ale zřejmě byla jen technická korekce.

Dow Jonesův index vzrostl o 71,82 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,56 procenta na hodnotě 12.921,41 bodu. Širší index S&P 500 ale 0,05 procenta odepsal a dostal se na 1369,57 bodu, index Nasdaq Composite spadl o 0,76 procenta na 2988,40 bodu.

Na růst Dow Jonesova indexu měla vliv hlavně příznivější statistika, která ukázala růst maloobchodních tržeb i podnikových zásob v USA. Opačný vliv ale měly dopady dluhové krize, nejnověji růst výnosů španělských státních dluhopisů.

Maloobchodní tržby v USA v březnu vzrostly o 0,8 procenta, což je sice pomalejší růst než v únoru, kdy se tržby zvýšily o celé jedno procento, na druhou stranu je to ale víc než v lednu. Statistika tak přispěla ke zmírnění obav, že zisky amerických firem začnou v nadcházejících měsících klesat.

Obavy investorů naproti tomu vyvolává oživená dluhová krize v eurozóně. "Evropa je zpět. Všechny ty řeči o Španělsku jsou pro trh znepokojivé," poznamenal analytik Frank Lesh ze společnosti FuturePath Trading.

Akcie společnosti Apple odepsaly 4,15 procenta na 580,13 USD. Analytici se nedokázali shodnout, zda je za propadem něco konkrétního, většinou tedy zmiňovali jen snahu vybrat zisky po raketovém růstu od začátku roku. Akcie totiž od ledna zpevnily o 43 procent. Vedle Applu na pokles trhu Nasdaq tlačily také akcie hračkářské firmy Mattel, a to kvůli horším výsledkům.

Na devizových trzích zpevnilo euro, což vzhledem k potížím Španělska řadu obchodníků překvapilo. Měna ale v minulých dnech klesala, takže za jejím nynějším růstem jsou patrně jen technické faktory. Minimální vliv na obchodování měla víkendová zpráva o rozšíření fluktuačního pásma pro pohyb čínského jüanu.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,5 procenta na 1,3137 USD a během obchodování vystoupilo až na 1,3147 USD. Vůči japonskému jenu ale jednotná evropská měna o 0,1 procenta oslabila a její kurz klesl na 105,70 JPY. Dolar k jenu odepsal 0,5 procenta na 80,46 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK